Personeelsbeheer
Elke persoon in je Peerdom-organisatie heeft een profiel. Eigenaar/es en Redacteurs kunnen deze profielen beheren, terwijl Leden hun eigen profiel kunnen bewerken. Zie Toegangsrechten voor een volledig overzicht van wie wat kan doen.

Een collega toevoegen
- Klik op + Toevoegen in de bovenste werkbalk
- Selecteer Nieuwe collega
- Voer de voornaam in (verplicht) en achternaam (optioneel)
- Geef een e-mailadres op als de persoon moet kunnen inloggen
- Kies een toegangsniveau en sla op
Een e-mailadres is vereist voor elke collega die een account krijgt.
Profielstructuur
Elk profiel bevat:
- Koptekst: e-mail, bijdragebeschrijving en aangepaste velden
- Basisgegevens: naam en avatar
- Tabbladen: Rollen (huidige toewijzingen), Tijdlijn (activiteitengeschiedenis) en Feedback (ontvangen feedback)
Een profiel bewerken
Leden kunnen hun eigen profiel bewerken. Redacteurs en Eigenaar/es kunnen het profiel van elke collega bewerken. Open het profiel, klik op Bewerken en breng je wijzigingen aan.
Je uiterlijk: iemand verschijnt als tekening, als foto of met de initialen, zoals de organisatie kiest in de Instellingen. Staat een Eigenaar een persoonlijke keuze toe, dan kiest iedereen het eigen uiterlijk onder Je uiterlijk in het profiel en bij het eerste bezoek.
Rollen toewijzen en verwijderen vanuit een profiel
Open het profiel van iemand, ga naar het tabblad met diens rollen en klik op Een rol toewijzen… om een extra rol te geven. Om er een weg te halen, open je het menu Meer acties van de rolkaart en kies je Uit rol verwijderen (in je eigen profiel: Verlaat rol). Redacteuren en Eigenaren kunnen dit voor iedereen, in de modus Bewerken. Leden kunnen zichzelf in hun eigen profiel een rol toewijzen als zelf toewijzen is toegestaan, en hun eigen rollen verlaten waar ze hun eigen bijdrage mogen beheren.
Uitnodigingen
Wanneer je iemand toevoegt met een toegangsniveau dat een account bevat, stuurt Peerdom een uitnodiging namens jou, met de naam van je organisatie. De link is zeven dagen geldig en laat de persoon meedoen met één wachtwoord. Je kunt het versturen uitschakelen om later uit te nodigen.
Voor mensen die nog niet zijn begonnen, klik je in het profiel op Uitnodiging opnieuw versturen, of in het rijmenu van het adresboek op Activering opnieuw versturen. Zo gaat de uitnodiging zelf opnieuw de deur uit, hooguit één keer per dag.
SSO-organisaties
Als je organisatie SSO gebruikt, beheer je gesynchroniseerde gebruikersgegevens in je identiteitsprovider (Microsoft Entra ID, Google Workspace of Okta).
Een collega verwijderen
Om een vertrek te verwerken, open je het profiel van de collega en selecteer je Collega laten gaan. Dit voert een zachte verwijdering uit:
- De collega wordt gemarkeerd als “vertrokken” met een vertrekdatum
- Het profiel blijft toegankelijk via de URL
- Eerdere roltoewijzingen worden bewaard in de geschiedenis
- De collega is niet meer factureerbaar
Voormalige leden
Collega’s die zijn vertrokken worden niet vermeld in de Gids. Hun profielen zijn nog te vinden via de Tijdlijn of door direct hun profiel-URL te bezoeken. Profielen van voormalige leden kunnen niet worden bewerkt.
Bulkimport
Eigenaren importeren meerdere mensen tegelijk uit een bestand. Zie Gegevens exporteren en importeren.
Gerelateerd
- Je team uitnodigen: stap voor stap personen toevoegen
- Gids: alle collega’s doorzoeken
- Single Sign-On: gebruikersprovisioning automatiseren
- Toegangsrechten: rechteniveaus voor bewerking
